Sagardo denboraldian patrikan eramateko eskuliburua: Txootx!

Sagardo denboraldia ate joka dator. Hernaniko txotx denboraldia igandean hasiko da Gazteako Dida irratsaioko lagunen eskutik, eta La Oreja de Van Goghek irekiko dute, berriz, urtarrilaren 16an, Astigarragako sagardo denboraldia. Hortik aurrera Gipuzkoaldeko sagardotegiek ez dute atsedenik hartuko. Euskararen blog honetako kideok ere sagardo berria dastatzeko asmoa dugunez, sagardotegiko hiztegia dakarkigu gaur gurera. Sagardoaren inguruan dena dakizula uste al duzu? ;.) TXOOOOOOOOOOOOOTX!:-)

Kupelak Sagardotegian. Argazkia: Txinbo

Kupelak Sagardotegian. Argazkia: Txinbo


https://www.youtube.com/watch?v=AgG_k81XD7I

Txotx denboraldirako hiztegia

SAGAR: Sagarrondoaren fruitua, itxura biribileakoa, mami sendokoa eta urtsua, jateko edo sagardoa egiteko erabiltzen dena.

SAGARRONDo: Sagarrak ematen dituen fruta-arbola.

SAGARDO BERRI: Aurtengo sagardoa. Horregatik, “Gure sagardo berria” esanez hasten da sagardotegien denboraldia.

SAGARDO ZAHAR: Iazko sagardoa.

URRE KOLORE: Sagardoaren kolorea.

PITTARRA: Sagardoa eta ura erdibana nahastuta egiten den edari ahula.

MUZTIO: Estututako sagarrak ematen duen zukua, hartzidurak edo irakinaldiak medio sagardoa bilakatuko dena.

SAGARDOTEGIA: . Sagarra sagardo bihurtzeko baliabideak dituenez, sagardoa egiten, dastatzen eta saltzen den lekua.

TXOTX: Sagardotegian txotx garaian kupel bat ireki aurretik sagardogileak ozen botatzen duen deia da.

TXOTXA: Kupelaren aurrean gaudela, probatzeko irekitzen den zuloa ixteko erabiltzen den ziria.

KIZKI: 60 zentimetro inguruko makila, muturrean iltze oker bat duena eta sagastian sagarrak banan-banan lurretik biltzeko erabiltzen dena.

OTARRE: Sagarrak biltzeko erabiltzen den kirtenik gabeko zumezko ontzia.

SAGARRA JOTZE: Eskuz edo mekaniko sagarra lehertzea.

MATXAKA: Sagarra jotzeko makina, sagarra lehertu ahala sagar-patsa askara joaten da.

PRENTSAK EDO PISOIAK: Sagarra jotzeko erabiltzen zen zurezko mailu handia.

PATSA: Sagarra jo ondoren geratzen de sagar txikitua.

DOLARE: Sagardoa ekoizten den eraikina edo lekua.

TXINPARTA. Txotxetik edo botilatik sagardoa edalontzira botatzerakoan ateratzen den gas karbonikoa.

AMA: Sagardoan geratzen den hondarra.

KUPELA: Sagardoa egiteko 1.000 litro baino edukiera handiagoko eduki-ontzia.

BARRIKA: Sagardoa gordetzeko erabiltzen den ontzirik txikiena.

UPATEGIAK: Upelak dauden tokia.

BARRIKOTEA: Neguaren hasieran ospatzen zen afari-jaia, sagardogintzako lanak bukatu ondoren egiten zena.

ZIZARRA: Ondo heldu gabeko sasoi-hasierako sagarrekin egiten den edari gozo lodia.

Badakizu, kontuan izan, eta beharrezko bada, patrikan gordeta eraman hurrengo sagardotegira eskuliburu hau. Eta nola bestela, guztiok dakigun kanta ezagun baten zatitxo batekin agurtzen gara gaurkoan:

Kupela, kupela
sagardoan hotela
kupela, kupela
zaindu ezak horrela.

Hemen Kupela taldeak kantaren inguruan egindako bertsio “modernoa”:


One thought on “Sagardo denboraldian patrikan eramateko eskuliburua: Txootx!

  1. Pingback: Txotx! Sagardotegi hiztegia | Gozatu!

Utzi erantzuna

Zure e-posta helbidea ez da argitaratuko. Beharrezko eremuak * markatuta daude