Txitxirioak, haragi-bolak, eta, azkenburu gisa, irasagarra

Jatetxe eta tabernetako menua euskaraz ikusteak poztu egiten gaitu. Zenbaitetan ulertzeko arazoak izaten ditugu, ordea. Zer dira txitxirioak? Haragi-bolak eskatuz gero, zer jango ote dut? Zalantza horren aurrean, gutariko askok, ondoko zutabera jotzen dugu, gaztelerara, hain zuzen ere. Hori dela eta, menuak euskaraz ulertzeko gida proposatzen dizuegu gaurkoan, eta horretarako, geure menu propioa sortu dugu. ON EGIN! 🙂

LEHEN PLATERA


BARAKAZKIAK ETA ORTUARIAK

1. Orburuak ozpin-oliotanAlcachofas a la vinagreta

2. Ziazerbak bexamelarekin eta gaztarekinEspinacas con bechamel y queso

3. Orri-mamiak urdaiazpiko eta gaztaz beteta – Pencas rellenas de jamón y queso

4. Berakatz fresko eta otarrainxken nahaskia – Revuelto de ajetes y langostinos

6766940273_c2a495665b_z

Kukuluak. Egilea: Bego Arizmendi

5. Kuia Calabaza

6. KukuluaCogollo

7. Txitxirioak Garbanzos

8. Zerbak urdaiazpiko salteatuarekin – Acelgas salteadas con jamón

9. Zainzuriak Tuterako Erara – Espárragos a la tudelana

ENTSALADAK

10. Ortuko entsalada-Campera

11. Keztatuen entsalada- De ahumados

12. Kukulu entsalada hegaluzearekin eta piperrekin – De cogollos con bonito y pimientos

13. Entsalada gulekin eta izokinarekin – De gulas y salmón

ARROZAK eta PASTAK

14. Arroza ortuko osagaiekin – Arroz a la campesina

15. Arroza itsasoko osagaiekin-  Arroz a la marinera

16. Hiru gutiziako arroza- -Arroz tres delicias

17. Espagetiak esne-gainarekin– Espaguetis carbonara

18. Espagetiak berakatzekin eta ganbekin – Espaguetis al ajillo con gambas


BIGARREN PLATERA

ARRAINAK

19. Abadira saltsa verdeanAbadejo en salsa verde

20. Hegaluzea plantxanBonito a la plancha

21. Zapo eta otarrainxken burruntziaBrocheta de rape y langostinos

544439_pescado_photl_original_imagen.com

Arraina. Iturria: eitb.com

22. TxokoakChopitos

23. Urraburua –  Dorada

24. Mihi-arraina meuniere SaltsanLenguado a la meuniere

25. LupiaLubina

26. ErreboiloiaRodaballo

27. Muskuiluak tomatearekin – Tigres con tomate

HARAGIAK

28. Haragi-bolak etxeko erara- Albóndigas caseras

29. Bildots-besoa erreta – Asado de paletilla de cordero

30. Eskalope txikiak piperbeltzarekin – Escalopines a la pimienta

31. Indioilar-gisatua- Guisado de pavo

32. Ahate-paparra masusta saltsan – Magret de pato en salsa de moras

33. Txerri-azpizun hostoretuaSolomillo de cerdo hojaldrado

34. Biribilkia saltsan – Redondo en salsa

AZKEN BURUKOAK

fruta-menua-euskaraz

Fruta ezberdinak. Iturria: eitb.com

35. Gatzatua Cuajada

36. IrasagarraMembrillo

37. MertxikaMelocotón

38. AbrikotaAlbaricoque

39. Mugurdia – Frambuesa

40. AnanaPiña

Erabaki al duzu zer jango duzun? Ez ahaztu, edonora zoazela, gure gidatxoa patrikan eramatea. Pozik bizi eta taberna eta jatetxeetan ere, egin euskaraz! Eseri lasai mahaian eta ON EGIN!:-)

2 thoughts on “Txitxirioak, haragi-bolak, eta, azkenburu gisa, irasagarra

  1. Libe

    Euskara da nire ama hizkuntza. Euskaraz ikasi dut eskolan. Euskaraz hitz egin dut etxean.
    Eta euskaraz aritzen naiz nire egunerokoan. Baina arrotz sentiarazten nau nire hizkuntzak.

    Gorroto dut euskarazko menu ulertezinak dituzten jatetxeetan bazkaltzea. Gorroto dut
    jatekoa euskaraz erostea.

    Egunero egunero erabiltzen ditugun hitzak ordezkatzeko termino berriak sortzen dituzte.
    Jaten ere ez digute uzten. Arrotz bihurtzen dute hizkuntza.

    Garbizalekeriek hizkuntza elikatu beharrean, hizkuntza bete besterik ez dute egiten.
    Goizetan tostada erreak gosaltzearen parekoa da asmatu beharrean tematzen direnen
    egitekoa. Ez du irizpide funtzionalik. Ez da ekarpen onuragarria. Ez da erabilgarria.

    Erabilera da hizkuntza ororen pultsua. Erabiltzen bada biziraungo du. Eta erabilgarria
    ez bada, beste hainbat eta hainbatekin gertatu bezala, euskara ere galdu egingo da.
    Ez dezagun gure hizkuntzaren erritmoa arau zentzugabeekin oztopatu. Ez dezagun
    euskararen bizia asmakeriaz tirokatu. Egokitzapenak beharrezkoak eta ezinbestekoak
    dira, baina gogoan hartu, helburua erabileraren pultsua irabaztea da!

    Reply

Utzi erantzuna

Zure e-posta helbidea ez da argitaratuko. Beharrezko eremuak * markatuta daude